Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Πλοίο Clan Fraser

      Το Clan Fraser συνέχισε να επιχειρεί στη Μεσόγειο μέχρι και τον Απρίλιο του 1941 οπότε και μπήκε για τελευταία φορά στο λιμάνι Πειραιά στις 4 Απριλίου με ένα φορτίο ''πολεμικού υλικού'' από όπλα και 250 η 500 τόνους ΤΝΤ .
       Το βράδυ της 6ης Απριλίου  ,πρώτης ημέρας της Γερμανικής εισβολής στη χώρα μας και από τις 21.20 ,τα βομβαρδιστικά της Luftwaffe με επικεφαλής τον Hans Joachim(Hajo) Hermann άρχισαν τον βομβαρδισμό του Πειραιά. Οι Γερμανοί πόντισαν αρχικά νάρκες και στη συνέχεια χτύπησαν τα πλοία. 

Βιβλιοθήκη- Μουσείο Βίλα Μέρλα, Αγ. Ανάργυροι

Θανάσης Λερούνης

    Είναι καθηγητής ηλεκτρονικός και γνώρισε τους Καλάς το 1994 σε τουριστικό ταξίδι. Συγκλονίστηκε από τους θρύλους τους ,που τος θέλουν για απόγονους του Μ.Αλεξάνδρου και αδελφούς των Ελλήνων, όμως αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης ,όπως υγιεινή και παιδεία.
      Βοήθησε ο Λερούνης να κτίσουν νέο σχολείο για τους μικρούς Καλάς δημιουργώντας το ΜΚΟ "Έλληνες εθελοντές" και χρησιμοποιώντας εθελοντική εργασία 20-25 συναδέλφων του. 

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΟΛΥΜΠΙΕΙΟ

      



         Ο ναός του Ολυμπίου Διός ,ένας  από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου ,είχε μήκος 110 μ. και 104 κίονες ,από τους οποίους σώζονται 16.Η κατασκευή του διήρκεσε  6 αιώνες .
       Δίπλα του υψώνεται η Πύλη του Αδριανού , που έκτισαν οι Αθηναίοι προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος αποπεράτωσε το ναό.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΛΙΜΝΗ ΜΠΕΛΕΤΣΙ

          Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι.
               Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 (εποχής Χούντας και λίγο μετά) ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Ως συνέπεια της κατασκευή της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα). 

ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ - ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ

             Η πολυτονική γραφή της Ελληνικής γλώσσας ή αλλιώς το πολυτονικό σύστημα γραφής της Ελληνικής γλώσσας, χρησιμοποιεί μια ποικιλία τονικών σημείων, σε αντίθεση με το μονοτονικό σύστημα. Η πολυτονική ορθογραφία χρονολογείται από την Ελληνιστική περίοδο του 4ου αιώνα π.Χ., και βρισκόταν σε επίσημη χρήση στα κράτη της Ελλάδας και Κύπρου και τους δημόσιους οργανισμούς τους έως και το 1982, οπότε και καθιερώθηκε το μονοτονικό σύστημα, το οποίο είναι αρκετά πιο απλό από το πολυτονικό και διατηρεί μόνο δύο κύρια σημεία: την οξεία και τα διαλυτικά.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

GREEKLISH

      Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Είναι ένα είδος μεταγραφής.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ -ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

       Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Αποτελεί το μοναδικό μέλος ενός ανεξαρτήτου κλάδου της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών. Ανήκει επίσης στον βαλκανικό γλωσσικό δεσμό. Στην ελληνική γλώσσα, έχουμε γραπτά κείμενα από τον 15ο αι. π.Χ. μέχρι σήμερα.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ -ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ - ΑΡΑΜΑΪΚΑ

Ελληνιστική Κοινή [περ.300 π.Χ.-300 μ.Χ.]



        Με τις κατακτήσεις του Μέγα Αλεξάνδρου ο ελληνικός κόσμος και ο πολιτισμός του επεκτάθηκαν ως τις Ινδίες.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

       Με τον όρο Αρχαία Ελληνική γλώσσα εννοείται μια μορφή της ελληνικής γλώσσας ,που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασσική αρχαιότητα . Στον όρο περιλαμβάνεται συνήθως και η μετακλασική εποχή της ελληνιστικής περιόδου. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις της γλώσσας κατά την ελληνιστική περίοδο δικαιολογούν μεθοδολογικά την διακριτή θεώρησή της με τον όρο Ελληνιστική Κοινή.