Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΛΕΡΝΑΙΑΣ ΥΔΡΑΣ

Είναι γνωστό πως ο Ηρακλής (έχοντας για βοηθό του τον ανιψιό του Ιόλαο), πήγε να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα, τέρας φοβερό, που είχε τη φωλιά του σε μια πηγή που τροφοδοτούσε τη λίμνη Λέρνη. Είχε σώμα φιδίσιο από το οποίο ξεφύτρωναν εννιά λαιμοί με απαίσια φιδοκέφαλα που ξερνούσαν φωτιά και είχαν δηλητηριώδη ανάσα. Σα να μην έφτανε αυτό, το μεσαίο κεφάλι ήταν αθάνατο. Τα υπόλοιπα μπορεί να μην ήταν αθάνατα, αλλά όταν κόβονταν στη θέση τους φύτρωναν άλλα δύο. Ο Ηρακλής κατάφερε να σκοτώσει την Ύδρα καυτηριάζοντας με πυρσούς τους κομμένους λαιμούς και έθαψε το αθάνατο κεφάλι σ’ ένα μεγάλο λάκκο.


ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Tο Σίγρι είναι γνωστό για το Απολιθωμένο Δάσος, αλλά και για το μοναδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού. Tο Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς σε παγκόσμια κλίμακα. Απλώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, σε μια περιοχή που καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης. H προστατευόμενη περιοχή του έχει έκταση 150.000 τ.μ.



H δημιουργία του οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να σε συναρπάσει με την ποικιλία διαμόρφωσης της ύλης ....Ένα από τα δημιούργηματά του είναι η απολίθωση... 
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά απολιθωμένα δάση και ένα από αυτά είναι της Νεάπολης- Λακωνίας!!

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Τα απολιθώματα είναι είτε λείψανα (υπολείμματα) φυτικών ή ζωικών οργανισμών που έζησαν πριν από τη σημερινή γεωλογική εποχή και κλείσθηκαν σε στρώματα γης (ιζήματα), δηλαδή σε αποθέσεις, είτε ακόμη και ίχνη (ενδείξεις) ύπαρξης ζωής στο παρελθόν (βιοδηλωτικά ίχνη).
Τα απολιθώματα αποτελούν αντικείμενο της επιστήμης της παλαιοντολογίας. Πιο συγκεκριμένα:

4gym-mytil.les.sch.gr
  • τα ζωικά απολιθώματα μελετώνται από την παλαιοζωολογία,
  • τα φυτικά απολιθώματα μελετώνται από την παλαιοβοτανική,
  • τα ανθρώπινα απολιθώματα μελετώνται από την παλαιοανθρωπολογία και
  • οι ενδείξεις ύπαρξης ζωής μελετώνται από την παλαιοϊχνολογία.