Η Ελίμεια ή Ελιμιώτις ή Ελιμία ήταν αρχαία χώρα της Άνω Μακεδονίας, που όφειλε το όνομά της στους κατοίκους της, τους λεγόμενους Ελιμιώτες (ή Αιάνες).Εκτεινόταν στο λεκανοπέδιο του μέσου ρου του Αλιάκμονα μέχρι τα Καμβούνια και το Τιτάριο όρος, δηλαδή στο γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα ο νομός Γρεβενών και ο Δήμος Βοϊου. Συνόρευε νότια και νοτιοδυτικά με τη Θεσσαλία (περιοχές Περραιβίας και Τυμφαίας), ανατολικά με την Πιερία, βόρεια και βορειοδυτικά με την Εορδαία και την Ορεστίδα αντίστοιχα, και δυτικά με την Ηπειρωτική Παραυαία, όπως μαρτυρεί η τοπογραφική διάταξη των αρχαίων φρουρίων και ακροπόλεων.
Η φράση σημαίνει έργο που δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς συνέβαινε με τη Πηνελόπη!! Μέσα απο αυτό το μπλοκ θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τις καλλιτεχνικές μας φλέβες ,να μεταλαμπαδεύσουμε τις εμπειρίες μας αλλά και γνώμες και απόψεις!! Επίσης θα γνωρίσουμε την ομορφιά τοπίων και άλλα πολλά ...
Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
Κυριακή 27 Αυγούστου 2017
"ΛΕΥΚΗ ΝΑΦΘΑ"
Το 648 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Οι Αραβες πολιορκουν την Κωνσταντινουπολη από το 674. Οι αραβικες κατακτήσεις ακολουθούν η μία πίσω από την άλλη μετά τον θάνατο του Μωαμεθ, το 632. Το 638 καταλαμβανονται η Ιερουσαλήμ και η Αντιοχεια, το 642 κυριευεται η Αλεξάνδρεια, το 651 αρχίζει η εισβολή στην Περσια και στη συνέχεια πολιορκειται η Κωνσταντινουπολη.
Ετικέτες
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,
ΙΣΤΟΡΙΑ,
ΜΝΗΜΕΣ,
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
ΚΟΖΑΝΗ
Στο λεκανοπέδιο που σχηματίζεται από τα βουνά Βερμιο, Πιερια, Μπουρινος και Ασκιο, συναντά κανείς την πόλη της Κοζάνης, πρωτεύουσα και κομβικο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ίχνη της ιστορίας της πόλης ανιχνευονται στη Νεολιθική εποχή, επεκτεινονται στην Αρχαία περίοδο, τότε που η περιοχή ονομαζόταν " Ελιμεια ", και συνεχίζονται στα Βυζαντινα χρόνια.
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
Η Ελαφονησος, μικρό νησί στο Λακωνικο κόλπο, απέχει από τη Νεάπολη 2 ν.μλ. και χωρίζεται με στενό πορθμο (300 μ.) από την Πουντα (το πιο κοντινό άκρο της Πελοποννήσου) . Έχει έκταση 20 τ.χλμ. και ψηλότερη κορφή τη Βαρδια (276 μ.).
Η Ελαφονησος κατοικουνταν από την 3η-2η χιλιετια π.Χ., όπως μαρτυρουν προιστορικα ευρήματα. Κατά την αρχαιότητα, λόγω του σχήματος της, λεγόταν Ονου Γναθος. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακου Πολέμου οι Αθηναίοι είχαν οχυρωσει τον ισθμο που ενωνε το νησί με την Πουντα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)