Η Ελαφονησος, μικρό νησί στο Λακωνικο κόλπο, απέχει από τη Νεάπολη 2 ν.μλ. και χωρίζεται με στενό πορθμο (300 μ.) από την Πουντα (το πιο κοντινό άκρο της Πελοποννήσου) . Έχει έκταση 20 τ.χλμ. και ψηλότερη κορφή τη Βαρδια (276 μ.).
Η Ελαφονησος κατοικουνταν από την 3η-2η χιλιετια π.Χ., όπως μαρτυρουν προιστορικα ευρήματα. Κατά την αρχαιότητα, λόγω του σχήματος της, λεγόταν Ονου Γναθος. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακου Πολέμου οι Αθηναίοι είχαν οχυρωσει τον ισθμο που ενωνε το νησί με την Πουντα.
Κατά την Ενετοκρατια το νησί ανήκε στην βενετσιανικη οικογένεια Βενιερι, που είχε έδρα τα Κύθηρα. Οι Ενετοι την ονόμασαν Τσερβι. Η μετάφραση της ονομασίας αυτής αποδοθηκε Ελαφονησι, ονομασία που φέρει ως σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατιας η Ελαφονησος, μαζί με τα Κύθηρα, ανήκε στα Ιονια Νησιά. Μετά την Επανάσταση του 1821 περιληφθηκε στο ελληνικό κράτος.
Η Ελαφονησος έχει μαγευτικες αμμουδιες και γι'αυτό συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι απολαμβάνουν τόσο τα κατακαθαρα νερά, όσο και το άφθονο φρέσκο ψάρι.
Παραλία Παναγιάς. Στο λιμάνι θα συναντήσετε δύο πινακίδες και ένα δρόμο με δύο κατευθύνσεις... Η μία κατεύθυνση είναι η παραλία Παναγιάς. |
Η παραλία του Σιμου (η δεύτερη ταμπέλα προς προορισμό) είναι η μεγαλύτερη του νησιού.
Το περίεργο με το νησί είναι ότι είναι όλο με άμμο... Ακόμα και το βουναλακι είναι γεμάτο άμμο, κοχυλια ακόμα και με κοράλλια... Ο βάθος της θάλασσας που χωρίζει το βουναλακι έχει ρωγμές... Ήταν η θάλασσα μέχρι τη κορφή του βουνού και με σεισμό βγήκε στην επιφάνεια ή το αντίθετο?! Δεν το γνωρίζω αλλά μου κινεί περιέργεια.. Είναι περίεργο που δεν έχει εξερευνηθει αρκετά το νησί! Μου είναι αδύνατο να έχει τόσα λίγα να δεις... Και κάτι ακόμα μόνο στο λιμάνι έχει σήμα πουθενά αλλού στο νησί.... Οι περισσότεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε θέματα επικοινωνίας, Wi-Fi δεν υπάρχει, όπως και δεν υπάρχει πληρωμή μέσω κάρτας...
Πριν πάτε στη παραλία Σιμου θα συναντήσετε οργανομενο camping με προσιτή τιμή αλλά και όσο προχωρατε για τη παραλία θα δείτε από τα αριστερά σας πάνω στο βουνό σπηλιές... Με καικι μπορείτε να κάνετε το γύρω του νησιού...
Υπάρχει και σπηλιά στο τέλος του νησιού που μόνο με καικι μπορείς να πας...
Πηγή
Βιβλίο "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" έκδοση explorer
Υπάρχει και σπηλιά στο τέλος του νησιού που μόνο με καικι μπορείς να πας...
Πηγή
Βιβλίο "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" έκδοση explorer
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου