Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΒΟΥΡΒΑΧΕΙΑ

    Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο γίνονται τα Βουρβαχεια με σκοπό να ξαναθυμηθουμε την μάχη που έδωσε το Καματερο επί κατοχή των Τούρκων την περίοδο 1821!
    Η ονομασία Βουρβαχεια βγήκε από τον στρατηγό Διονυσιο Βουρβαχη. 


    Το 1825,1826 και 1827 ήταν κρίσιμη χρονιά για την επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα. Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826 παρελυσε κάθε αντίσταση στη Δυτική Ελλάδα. Έτσι, ο Κιουταχης, Τούρκος στραταρχης, κατευθυνθηκε με τα στρατεύματα του προς την Αττική. Σκοπός του ήταν η κατάληψη της Ακρόπολης της Αθήνας. Στις αρχές του Αυγούστου καταληφθηκε η πόλη και η φρουρά της αποσύρθηκε στην Ακρόπολη. 
      Η μεγάλη πολιορκία άρχισε. Η κυβέρνηση μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο των Τούρκων διορισε αρχιστρατηγο Ρουμελης τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ο οποίος σε λιγότερο από 4 μήνες έδιωξε τους Τούρκους απ'ολη την κεντρική Ρουμελη. 
   Παρολες τις επιτυχίες του Καραϊσκάκη, ο Κιουταχης επέμενε στην απόφασή του να καταλάβει την Ακρόπολη της Αθήνας. Η κυβέρνηση συνειδητοποιωντας ότι εάν έπεφτε η Ακρόπολη όλη η Στερεά Ελλάδα θα θεωρειτο υποταγμενη, έστειλε στο στρατόπεδο της Ελευσίνας στα τέλη του Δεκεμβρίου σώμα 800 ανδρών υπό το συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού Διονυσιο Βουρβαχη. 
   Στο μεταξύ, στις 21 Ιανουριου τα στρατοπεδευμενα στην Ελευσίνα σώματα έφθασαν στη Χασια και κατόπιν προχώρησαν και στρατοπεδευσαν στο Καματερο θέση χαμηλότερη και πλησιεστερη προς την Αθήνα αλλά και εντελώς ακατάλληλη, σε περίπτωση εχθρικης επίθεσης. 
    Ο Μακρυγιαννης καταλογισε στον Βασο Μαυροβουνιωτη την απόφαση να καταλάβουν το Καματερο, αντί να οχυρωθουν στη Χασια όπου ήταν "θέση γερή".  Ο Βουρβαχης πίστευε ότι ο εχθρός πρέπει να αντιμετωπιστει σε μάχη κατά παράταξη και όχι με αιφνιδιαστικες και από πολλά σημεία επιθέσεις. 

         Στην γνώμη του αυτή συμφώνησαν τελικά και ο Νοταρας και ο Μαυροβουνιωτης.  Το σύνολο της ελληνικής δύναμης έφτανε στους 3.500 άνδρες. Ο Βουρβαχης με τους άνδρες του πήρε θέση στην πεδιάδα ενώ οι άλλοι δύο με τις δυνάμεις τους τοποθετηθηκαν πιο πίσω.  Στις 27 Ιανουαρίου του 1827 ορμησε ο Κιουταχης με 2000 πεζούς και 600 ιπποις ενάντια στην ελληνική παράταξη και το βάρος έπεσε στο ταγμα του Βουρβαχη. Τα κανόνια των Τούρκων στραφηκαν στο ταγμα του Νοταρα και του Μαυροβουνιωτη. 
        Ύστερα από σκληρή μάχη η αντίσταση είχε συντριβει. 300 άντρες έπεσαν στο πεδίο της μάχης, ανάμεσά τους και ο Βουρβαχης και δύο Γάλλοι αξιωματικοι.  Οι άντρες του Νοταρα και Μαυροβουνιωτη δεν ήρθαν για βοήθεια αλλά τράπηκαν σε φυγή κατά την διάρκεια της μάχης.  
    Η μάχη του Καματερού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολιορκία της Ακρόπολης αλλά και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες στη γενικότερη έκβαση των πραγμάτων στην Στερεά Ελλάδα το χειμώνα του 1827, οδηγώντας στην ανακηρυξη της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος το 1830.

Πηγή:

 http://pitsounicity.gr/ag-anargyroi-kamatero/7293-dimos-agion-anargyron-kamaterou-ekdilosi-vourvaxeia-2016

Google images 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου