Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ - ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΡΩ

    Μπορεί να μην είναι η μέρα να δοξάσουμε την Κυρά Ρώ αλλά το κανάλι ΕΡΤ αφιέρωσε σήμερα το ρεπορτάζ του για την ιστορία του Καστελλόριζου.
      Ακόμα και τότε μας αντιμετώπιζαν οι ξένοι με τόση έχθρα που δεν υπολόγιζαν για ανθρώπινες ζωές.


    Στην τρίτη "αποστολή " ,που η Βρετανοί είχαν εμποδίσει το λιμάνι του Πειραιά, άνθρωποι του Καστελλόριζου ξενητεύτηκαν για να μην γαζωθούν! 
      Κάποιοι έφυγαν στη Τουρκία συγκεκριμένα στη Γάζα,άλλοι Αυστραλία και άλλοι Κύπρο . Όταν κόπασε όλο αυτό και γύρισαν κάποιοι στην πατρίδα τους είδαν ότι όλη η περιουσία τους ήταν κατεστραμμένη .
    Πριν οι κάτοικοι ήταν 13.000 μετά ο αριθμός έπεσε 620 κατοίκους. 
     Σε όλο αυτό το χαμό και τη δυστυχία που αντιμετώπισε ο λαός του Καστελλόριζου υπήρχε και ένα ηρωϊκό ζευγάρι ... Και συγκεκριμένα μία ηρωίδα!!! 

Λίγα λόγια..

    Το ζευγάρι ήταν οι Αχλαδιώτη και μαζί τους ήταν και η τυφλή μητέρα της Αχλαδιώτη όπου εγκαταστάθηκαν στη Ρώ από το 1924  . 
    Η Κυρά της Ρώ (1890-1982) , το όνομα το πραγματικό της ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη,υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής και επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρώ κάθε πρωϊ και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου.
       Βραβεύτηκε από την Ακαδημία ( 1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων ,το Δήμο της Ρόδου ,την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς .  Το Υπουργείο Άμυνας έστειλε το ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελλόριζο ,όπου ,στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απέμεινε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις "προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της " , όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Αμύνας.  
   Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ,σε  νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαϊου του 1982. Η κηδεία της έγινε με τιμές δημόσια δαπάνη στο Καστελλόριζο , παρουσία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αντώνη Δροσογιάννη και η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία. 







 Σε συγκινούν τέτοιοι άνθρωποι και εύχεσαι να υπάρξουν στο μέλλον πατριώτες!!!

πηγή: πληροφορίες από το ρεπορτάζ ΕΡΤ 
            wikipedia
             google images

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου