Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

       Σήμερα θα μιλήσουμε για το αρχαιότερο νεκροταφείο της Αθήνας που πλέον έχει διατηρηθεί και έχει γίνει μουσείο, Μουσείο του Κεραμεικού!!


     Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ο χώρος του επέκεινα,της "άλλης ζωής ". Στον χώρο θα νιώσεις την ηρεμία και την σιωπή του τόπου που δέχθηκε τα νεκρά σώματα χιλιάδων Αθηναίων για περισσότερο από 1.500 χρόνια και  βίωσε τον θρήνο και τον χαμό αγαπημένων προσώπων!
     Ο Κεραμεικός υπήρξε το πιο σημαντικό νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας , ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.
    Το 478 π.Χ. , το Θεμιστόκλειο τείχος, που περικλείει την αρχαία πόλη , τέμνει τον χώρο τον Έσω και Έξω Κεραμεικό : το εντός των τειχών τμήμα αποκτά οικιστική χρήση  , ενώ το εκτός ταφική.
     Έξω από το Δίπυλο , την πιο σημαντική πύλη της πόλεως, στο "Δρόμο " προς Ακαδημίας Πλάτωνος δημιουργείται το Δημόσιον Σήμα , χώρος ταφής των δημόσιων ανδρών, αλλά και των πεσόντων εν πολέμω. 
    Ο μεγαλύτερος αριθμός ταφών στο κυρίως νεκροταφείο του Κεραμεικού ανήκει σε επώνυμους και ανώνυμους Αθηναίους πολίτες.
    Στον αύλειο χώρο του Μουσείου , στοά σχήματος Γ φιλοξενεί επιτύμβια μνημεία του 4ου αιώνα π.Χ., καθώς και ένα απότμημα ψηφιδωτού δαπέδου από το Πομπείον , επίσης του 4ου αιώνα π.Χ.!

 Εξωτερικά του Αύλειου Χώρου







Εσωτερικά του Αύλειου Χώρου

Πρώτη αίθουσα , περιλαμβάνει δύο ενότητες:






  • Συλλογή αρχαϊκών επιτυμβίων , πολλά από τα οποία βρέθηκαν εντοιχισμένα στο Θεμοστόκλειο τείχος, αφού χρησίμευσαν ως οικοδομικό υλικό.
  • Κοντά στην είσοδο , παρουσιάζονται στήλες των κλασσικών χρόνων.























  •  Στη κεντρική αίθουσα δεσπόζει ο ταύρος, το επιτάφιο μνημείο του Διονυσίου του Κολλυτέως και άλλες μορφές επιτύμβιων.

           Στην αίθουσα Γ θα συναντήσετε ευρήματα από την ανασκαφή στη γωνία της Ιεράς Οδού με την οδό Πειραιώς ,που αποτελεί την προέκταση του νεκροταφείου εκτός αρχαιολογικού χώρου. Εκεί αποκαλύφθηκε ομαδική ταφή ανδρών , γυναικών και παιδιών θαμμένων "εν αταξία" , θυμάτων του λοιμού που ενέσκυψε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 430/29 π.Χ. , όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης. Ο λοιμός αποδεκάτισε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και υπήρξε αιτία να καταστρατηγηθούν πανάρχαιοι ταφικοί νόμοι.
            Υπάρχουν ευρύματα από καθημερινή και δημόσια ζωή που προέρχονται από τον Έσω Κεραμεικό, δηλαδή από την πόλη.
           Αξιοπρόσεκτα είναι σύνολα ανεπίγραφων οστράκων με ονόματα γνωστών Αθηναίων, που υπέστησαν τη δοκιμασία του οστρακισμού.
         Επίσης, θα δείτε ερυθρόμορφα αγγεία, αγγεία που χρησίμευαν ως τεφροδόχοι, γεωμετρικά αγγεία και ευρύματα αρχαϊκής εποχής...

    Εξωτερικός χώρος του Μουσείου


























































































        Είναι αξιόλογο μουσείο και θα έλεγα να σπαταλούσατε λίγο από το χρόνο σας για να πάτε να το δείτε και από κοντά!!
         Επίσης, είναι και ενδιαφέρουσα πρόταση να το προτείνεται σε σχολείο .... Αν και είναι μακάβριο να πείτε "Πάμε να δούμε το αρχαίο τάφο μας! " είναι όμως εντυπωσιακό να δουν τα παιδιά και να μάθουν τι χρησιμοποιούσαν για πυξίδα, τι φορούσαν από ρούχα και παπούτσια αλλά και με τι έπαιζαν τα παιδιά τότε ... 
        Και όμως έμεινα άναυδη με τα επιτραπέζια παιχνίδια, τις κούκλες και τα ρούχα που φορούσαν ακόμα και με τη λεπτομέρεια που είχαν τα κοσμήματα.... 
         Επίσης, δίνει τη δυνατότητα σε ενήλικους και σε παιδιά να νιώσουν τον χώρο και τι εννοώ?! Εννοώ ότι ο χώρος ο εξωτερικός είναι σε επαφή με το κοινό και όπως είδατε υπάρχουν και αρχαία που μπαίνεις εσωτερικά (φωτογραφία με τα σκαλιά)! 


    Καλή Αρχή στα παιδάκια  σας αλλά και σε σας, αφού μπαίνουμε σε καινούριο χειμώνα , να είναι δημιουργικός ο χρόνος σας και γεμάτο πρόοδο και ευτυχία!!! 


    πηγή πληροφοριών: έντυπο μουσείου Κεραμεικού 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου