Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ- ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ


Λίμνη Πλαστήρα


    Η λίμνη Πλαστήρα είναι η λίμνη τεχνητή που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νευρόπολης στο νομό Καρδίτσας και το επίσημο όνομά της είναι λίμνη Ταυρωπού.


    Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα , η ίδεα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα.
     Το 1935 ο Νικόλαος Πλαστήρας επέστρεψε στην γενέτειρά του όπου είχαν καταστροφές από πλημμύρες στην περιοχή και στην Μακεδονία από συχνές βροχοπτώσεις και βλέποντας την περιοχή είπε πως " Εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη! " και έτσι πήρε και το όνομα της .
     Η χρηματοδότηση έγινε με χρήματα που μας χρωστούσε η Ιταλία για πολεμικές επανορθώσεις ,(και πάλι καλά να λέμε), και την κατασκευή την ανάλαβε γαλλική εταιρεία . Σήμερα το φράγμα το διαχειρίζεται η ΔΕΗ.
    Πριν την κατασκευή της λίμνης ,υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράϊδας ,που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους , όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος του 1943).
     Η λίμνη έχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, μήκος 12 km, πλάτος 4 km, συνολική επιφάνεια 24 km στη δευτέρα, βάθος 60 m και ανώτερο υψόμετρο 750 m.
    To νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή ενώ τα τελευταία χρόνια αξιοποιήθηκε τουριστικά με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.

Ποταμός Ταυρωπός 

    Aς περιηγηθούμε σχετικά με τη λίμνη ...
   Ο ποταμός Ταυρωπός ή Μέγδοβας ρέει από το νομό Καρδίτσας και Ευρυτανίας και έχει μήκος 78 περίπου χιλιόμετρα! Η διαδρομή του ξεκινά από τα βουνά της Καρδίτσας , τη Λίμνη Πλαστήρα, της πεδιάδες καλλιεργήσιμες της  Ευρυτανίας, τα πευκοδάση και δάση της Ελάτης ,μερικά πέτρινα γεφύρια και από το 1967 χύνεται στην λίμνη Κρεμαστών ενώ πριν ενωνόταν με τον ποταμό Αχελώο. 
    Υπέροχη διαδρομή ... Μακάρι να μαστάν το νεράκι !! 

Αεροδρόμιο Νεράϊδας

    Ήταν ένα πρόχειρο συμμαχικό αεροδρόμιο που δημιουργήθηκε υπό άκρα μυστικότητα υπό την επίβλεψη του Άγγλου λοχαγού μηχανικού Ντένις καθώς και Ελλήνων για τις ανάγκες της Βρετανικής Στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα ,κατ'εντολή του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής ,κατά την περίοδο της κατοχής, το οποίο  χτίστηκε στο χωριό Νεράϊδα Αγράφων (εξ'ου και το το όνομα), το οποίο βρίσκεται περίπου 22 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας και τώρα καλύπτεται από τη λίμνη Πλαστήρα .
    Το αεροδρόμιο είχε παίξει σημαντικό ιστορικό ρόλο στην εθνική αντίσταση.
    Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του Αυγούστου το 1943 . Η λειτουργία του ήταν μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες και σε προγραμματισμένες αποστολές ενώ την ημέρα ,ως παραπλάνηση, στο χώρο περιφέρονταν αιγοπρόβατα , αγροτικά οχήματα κλπ.

Νικόλαος Πλαστήρας

     Ο Νικόλαος Πλαστήρας (4 Νοεμβρίου του 1883- 26 Ιουλίου 1953) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός στη νεότερη Ελλάδα. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και τη Μικρασιάτικη εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα . Ο Νικόλαος Πλαστήρας κυβέρνησε την Ελλάδα τρείς φορές , μία το 1945 και άλλες δύο στα 1951- 1952 .
     Ήταν γιός του Χρήστου Πλαστήρα ,ράφτη , και της Στυλιανής Καραγιώργου ,υφάντρας , γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1883. 
   Και σαν συνιστώ να πάτε στο Μορφοβούνι , είναι σε υψόμετρο και διατηρείται ακόμα ως χωριό !! 
      Ο Πλαστήρας θεωρείται (απ'ότι φαίνεται όχι απλά θεωρείται αλλά ήταν ) ικανότατος στρατιωτικός ,τίμιος πολιτικός ,υπόδειγμα ανθρώπου και αγαπήθηκε από τον λαό ( σαφώς! αφού τον θέλανε ως κυβερνήτη τους όχι μία φορά αλλά Τρεις !! ).
    Γεγονότα που τον χαρακτήρισαν ήταν η διακριτική προσφορά του μισθού του σε φτωχούς, η άρνησή του να "βολέψει" από τη θέση του τον άνεργο αδερφό του και οτι πέθανε και ο ίδιος χωρίς περιουσιακά στοιχεία!! (Αναλογιστείτε ποιος πολιτικός , αξιωματικός το κάνει στις μέρες μας? )



Τι θα συναντήσετε από Μορφοβούνι - Λίμνη Πλαστήρα...

     Στη διαδρομή αρχικά θα μαγευτείτε από τα επιβλητικά βουνά που ξεδυπλώνονται  και την παρθένα φύση που επικρατεί!! 
     Το πρώτο που θα συναντήσετε είναι ένα saloon με άλογα τα οποία επί πληρωμή μπορείς να κάνεις μαζί τους βόλτα δίπλα στη λίμνη... Εκεί υπάρχουν και τραπεζάκια για να πιείτε το καφέ σας και να απολαύσετε τη θέα αλλά ακόμα και αν έχετε παιδάκια κατάλληλες κούνιες ....
     Στη συνέχεια υπάρχει ένα μέρος το οποίο έχει κανό και ποδήλατα για την λίμνη που και εκεί δυστυχώς είναι επί πληρωμή ... 
     Ο δρόμος που ακολουθείται θα σας βγάλει σε ένα εξελιγμένο χωριουδάκι ... Εκεί έχει εστιατόρια , μαγαζιά για να απολαύσετε καφέ ....
   Έχει μία διασταύρωση αν πάτε προς τα πάνω υπάρχει καφετέρεια - ξενοδοχείο πολυτελείας με πισίνα.... Τι γίνεται με αυτό το αριστούργημα ?! 
Είχαν μαζέψει λεφτά από το λαό οι παπάδες για να φτιάξουν ιαματικά λουτρά όμως.... δεν έγινε τίποτα τέτοιο... Με αυτό το υπερλούξ ξενοδοχείο οι παπάδες οικονομάνε και οι κάτοικοι αυτομουτζώνονται.... Το γελοίο είναι ότι οι τιμές τους μέσα στο ξενοδοχείο ,στην καφετέρια είναι ανεπίτρεπτη...
      Τώρα ,πίσω πάλι στη διασταύρωση... Αν στρίψετε άριστερα θα σας οδηγήσει κοντά στη λίμνη ....
     Εκεί έχει καφετέριες, ποδήλατα για τη λίμνη , δρομάκι για να περπατάς δίπλα στη λίμνη , ένα θεατράκι και όποιος/α είναι τολμηρός/ή ρίχνει και καμιά βουτιά !!! 


Μορφοβούνι

Mορφοβούνι








Οι ακόλουθες φωτογραφίες έως την πισίνα με τα σπίτια είναι τα "ιαματικά νερά" ... Καραγκιόζηδες παπάδες... 










πηγές: πληροφοριών wikipedia
              φωτογραφία του Νικόλαου Πλαστήρα google images.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου