Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Βιβλιοθήκη- Μουσείο Βίλα Μέρλα, Αγ. Ανάργυροι

Θανάσης Λερούνης

    Είναι καθηγητής ηλεκτρονικός και γνώρισε τους Καλάς το 1994 σε τουριστικό ταξίδι. Συγκλονίστηκε από τους θρύλους τους ,που τος θέλουν για απόγονους του Μ.Αλεξάνδρου και αδελφούς των Ελλήνων, όμως αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης ,όπως υγιεινή και παιδεία.
      Βοήθησε ο Λερούνης να κτίσουν νέο σχολείο για τους μικρούς Καλάς δημιουργώντας το ΜΚΟ "Έλληνες εθελοντές" και χρησιμοποιώντας εθελοντική εργασία 20-25 συναδέλφων του. 


    Σήμερα έχει κτίσει τρία κτίρια ,αναπαλαίωσε άλλα πέντε και έβαλε σε όλα τουαλέτες και βρύσες. Κατάφερε να δημιουργήσει σύγχρονες υποδομές στην κοιλάδα που έχει παραμείνει αποκομμένη από τον κόσμο για αιώνες. Οργάνωσε έργο ύδρευσης καθώς και ένα πρόγραμμα καταγραφής και διάσωσης της γλώσσας των Καλάς.
     Είχε πάρει ειδική υπηρεσιακή άδεια από το ΣΕΚ των Αγίων Αναργύρων στο οποίο υπηρετούσε και έμεινε εκεί επί δέκα μήνες στο χωριό Μπρούν, στο κτίριο δημιούργημα του ," Καλάς Ντουρ" (Πολιτιστικό κέντρο των Καλάς) απ' όπου απήχθη από δωδεκαμελή ομάδα ένοπλων μασκοφόρων.
      Δεν είναι μόνο οι Καλάς που δηλώνουν απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου και διασώζουν ήθη,έθιμα και τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων {Δωδεκάθεο,Ανθεστήρια,Άμεση Δημοκρατία,Δημογεροντία,Διονυσιακές γιορτές κ.λ.π.}.
           Αναφέρθηκα στον  Θανάση Λερούνη διότι ο ίδιος έκανε πρόταση για τη δημιουργία του Μουσείου {τη Βίλα}.


Ιωάννης Μέρλας και Ευαγγελία

      Ο Ιωάννης Μέρλας είχε επιλέξει να υπηρετήσει το φασιστικό καθεστώς , το ναζιστικό τρίτο ράϊχ.
       Παρόλο που έκανε φιλανθρωπική προσφορά , τότε σύγχιζε τον κόσμο για την επιλογή του. Παραμένει να είναι όμως ο ευεργέτης της πόλης.
        Το 1940 άρχισε να κατασκευάζει τη Βίλα του και τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκε εκεί. Ο Μέρλας έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι στις 16  Ιουλίου του 1949,σε ηλικία 64 ετών.
       Η Ευαγγελία Μέρλα έζησε στη Βίλα κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά το θάνατο του συζύγου της. Στη διαθήκη της δώρισε τη Βίλα σε ευαγές ίδρυμα.
      Τώρα όμως είναι στα χέρια του Δήμου, την ενοικίασε και την αξιοποιεί... 

Τι αντικρίζεις όμως?!


      Κανονικά αφού την έχει αναλάβει ο Δήμος θα έπρεπε να είναι σε άριστη κατάσταση, αλλά αυτό που αντίκρισα με έκανε να στεναχωρηθώ υπερβολικά και να σκεφτώ ότι τελικά τίποτα δεν εκτιμάμε ως άνθρωποι.
       Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι εγκαταλείφθηκε ,λεηλατήθηκε αλλά είναι μες τα χόρτα τα ξερά και γεμάτο σκουπίδια και ακριβώς από πίσω του βρίσκεται το 60 Δημοτικό Σχολείο . Είναι επικίνδυνο τα παιδιά να έχουν ένα τέτοιο κτίριο δίπλα τους.... 
         Κάτι ακόμα, λέγεται Βιβλιοθήκη-Μουσείο Βίλα Μέρλα  και αναρωτιέμαι που βρίσκονται τα βιβλία?! 
Για να ναι μουσείο τα βιβλία όσο και το κτίριο σίγουρα είχαν αξία... Τι απέγιναν? Τα έκαναν δημοπρασία? Τα πούλησαν? Τα κράτησαν? Τα έδωσαν σε ίδρυμα? Τα έδωσαν σε άλλο μουσείο? Τα κράτησαν για τους ίδιους?!  
        Δυστυχώς στα χέρια μας υπάρχουν λίγες πληροφορίες .... και δημιουργεί από μόνο του πολλές ερωτήσεις!!!






















 πηγές πληροφοριών: olympia.gr
                                    tadeefi,wordpress.com
                               
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ :







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου