Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΜΑΖΙΚΈΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Όλοι γνωρίζουν τη θεωρία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων πριν 66.000.000 χρόνια, σύμφωνα με την οποία, ένας αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη, οδηγώντας σε εξαφάνιση μεγάλο ποσοστό των έμβιων όντων. Λίγοι όμως ξέρουν ότι 5 φορές στο παρελθόν η ζωή στο πλανήτη έφτασε πολύ κοντά στην εξαφάνιση.



Η μαζική εξαφάνιση στα τέλη της Ορδοβισίου εποχής.


Έλαβε χώρα πριν από 440.000.000 χρόνια πιθανότατα λόγω κλιματικής μεταβολής που οδήγησε σε μια μαζική εποχή των παγετώνων. Ήταν η 2η πιο καταστροφική εξαφάνιση ζωής που βίωσε ο πλανήτης και εκτιμάτε ότι το 85% της θαλάσσιας ζωής εξαφανίστηκε. (εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ακόμη χερσαία είδη).


Η μαζική εξαφάνιση της ύστερης Δεβόνιας εποχής.


Συνέβη πριν 370.000.000 χρόνια πιθανότατα λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Εξαφανίστηκε το 50% των ειδών σε ξηρά και θάλασσα.

Η μαζική εξαφάνιση στα τέλη της Πέρμιας περιόδου (Ο Μεγάλος Θάνατος).


Πριν από 252.000.000 χρόνια έλαβε χώρα η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη. Το 97% όλων των ζώων εξαφανίστηκαν. Χρειάστηκαν 10.000.000 χρόνια για τη ζωή να ανακάμψει. Η επικρατέστερη θεωρία κάνει λόγω για τεράστια ηφαιστειακή δραστηριότητα στη σημερινή Σιβηρία. Ουσιαστικά μια τεράστια έκταση 3 φορές το μέγεθος της σημερινής Ευρώπης μετατράπηκε σε ένα πελώριο ηφαίστειο. Η χωρίς προηγούμενο κλιματική αλλαγή που ακολούθησε, έσβησε σχεδόν τη ζωή από το πλανήτη.


Η μαζική εξαφάνιση στα τέλη της Τριαδικής περιόδου.



Πριν από 201.000.000 χρόνια το 50% των ειδών εξαφανίζεται. 2 είναι οι επικρατούσες θεωρίες: είτε πτώση αστεροειδούς είτε το πιθανότερο, κλιματική αλλαγή λόγω ηφαιστείων. Ανοίγει ο δρόμος για τη κυριαρχία των δεινοσαύρων. 


Η μαζική εξαφάνιση στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου.

Η γνωστή σε όλους εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66.000.000 από τη πρόσκρουση μετεωρίτη διαμέτρου 10 χιλιομέτρων. Όλα τα ζώα βάρους 20 κιλών και πάνω εξαφανίζονται. Ανοίγει ο δρόμος για τα θηλαστικά.

6η μαζική εξαφάνιση

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες βιολόγων, έχουμε μπει στην 6η μαζική εξαφάνιση ειδών. Αυτή τη φορά υπεύθυνη είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ειδών από το πλανήτη έχει λάβει ανεξέλεγκτη πορεία. Διάφορα είδη ζώων εξαφανίζονται 100 φορές ταχύτερα σε σχέση με τη προ βιομηχανικής επανάστασης εποχή. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι:
  1. καταστροφή δασών για να μετατραπούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις,
  2. εισαγωγή νέων ειδών σε παρθένους βιότοπους και διαταραχή ισορροπίας,
  3. εκπομπές αερίων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν κλιματική αλλαγή και όξυνση των ωκεανών,
  4. εισαγωγή τοξινών που μεταλλάσσουν και δηλητηριάζουν το οικοσύστημα.
Οι μελέτες προειδοποιούν ότι δεν κινδυνεύουν μόνο η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη αλλά σύντομα ακόμη και ο άνθρωπος θα βρεθεί σε επισφαλή θέση όσον αφορά την επιβίωσή του.


ΠΗΓΈΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου