Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΘΑΡΡΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ!!



Στην αρχαια Ελλαδα το θάρρος ή αλήθεια ήταν η βασιλινδα! 




The game has existed for hundreds of years, with at least one variant, "questions and commands", being attested as early as 1712:


A Christmas game, in which the commander bids his subjects to answer a question which is asked. If the subject refuses or fails to satisfy the commander, he must pay a forfeit [follow a command] or have his face smutted [dirtied].

Truth or dare?-style games may ultimately derive from command games such as the ancient Greek basilinda (in Greek: Βασιλινδα) described by Julius Pollux, "in which we are told a king, elected by lot, commanded his comrades what they should perform".

Μεταφρασμένο κειμενο: 

Το παιχνίδι υπήρξε για εκατοντάδες χρόνια, με τουλάχιστον μία παραλλαγή, "ερωτήσεις και εντολές", που πιστοποιήθηκαν ήδη από το 1712: Ένα παιχνίδι Χριστουγέννων, στο οποίο ο διοικητής προσκαλεί τους υποκειμένους του να απαντήσουν σε μια ερώτηση που ζητείται. Εάν το άτομο αρνείται ή δεν ικανοποιεί τον κυβερνήτη, πρέπει να καταβάλει την παρακράτηση [να ακολουθήσει εντολή] ή το πρόσωπό του να θολώσει .  Αλήθεια ή θάρρος; - μπορεί τελικά να προέρχονται από παιχνίδια διοίκησης όπως η αρχαία ελληνική βασιλίνδα που περιέγραψε ο Ιούλιος Πολυδεύκης , στην οποία λένε ότι ένας βασιλιάς, εκλεγμένος με κλήρο, διέταξε τους συντρόφους του τι πρέπει να εκτελέσουν "

ΒΑΣΙΛΙΝΔΑ: Ήταν ένα παιχνίδι όμοιο με το κλέφτες και αστυνόμοι.


Κώνος ή στρόμβος ή στρόβιλος ή ρόμβος ή βόμβυκας: Ένα από τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Αθήνα ήταν ο κώνος ή στρόμβος ή στρόβιλος ή ρόμβος ή βόμβυκας, που δεν ήταν άλλο παιχνίδι από τη γνωστή μας σβούρα. 

Απόσπασμα απο :"ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ
Της
Μαρίας Δημ. Παπαμιχαήλ"

4. 19. Βασιλίνδα (Λατ.: Ducatus et imperia ludere)
Η βασιλίνδα ήταν παιχνίδι διαδεδομένο στα παιδιά της αρχαίας Ελλάδας.
Ο Πολυδεύκης49 το περιγράφει χωρίς να αναφερθεί στις διάφορες παραλλαγές του. Το
παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί ομαδικό. Αρχικά γινόταν εκλογή του βασιλιά με
την εκλογή ενός παιδιού ως βασιλέα, στρατηγό αρχηγό.50 Εκτός από κλήρο
εκλογή γινόταν επίσης με βήματα, αστραγάλους με την εκλογή ενός σωματώδη
παίχτη με τη χρήση της σφαίρας. βασιλέας επέλεγε τους υποτελείς του, δηλαδή
υπουργούς και υπηρέτες (όνους). συμπεριφορά ήταν ανάλογη με το αξίωμα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εάν βασιλέας δεν συμπεριφερόταν σαν βασιλιάς του
αφαιρούσαν το αξίωμα.51 52

Στη σημερινή εποχή το παιχνίδι είναι επιτραπέζιο και παιζεται ως εξής:

Το χέρι γυρίζει γύρω-γύρω και τυχαία δείχνει κάποιον. Ο παίκτης που έχει επιλεγεί πρέπει να διαλέξει να απαντήσει μία ερώτηση Αλήθειας ή να κάνει μια πράξη που να αποδείξει το Θάρρος του. Εάν οι συμπαίκτες αποφασίσουν ότι ο παίκτης δεν απάντησε ειλικρινά ή δεν ανταποκρίθηκε στη θαραλλέα πράξη, τον/την αναγκάζουν να κάνει μία Αγγαρεία. Με την κάρτα Απαλλαγής ο παίκτης μπορεί να γλιτώσει, όμως μία φορά μόνο.


Ιούλιος Πολυδεύκης 

Υπήρξε Έλληνας ρήτορας, σοφιστής, φιλόσοφος, λεξικογράφος και γραμματικός που άκμασε περί το 180 μ.Χ.. Γεννήθηκε στην Ναύκρατη της Αιγύπτου. Διδάχτηκε από τον πατέρα του, Κρατίκιο, και μετέπειτα από τον Σοφιστή Αδριανό, σπουδάζοντας ρητορική στην Αθήνα. Ταξίδεψε στη Ρώμη όταν ήταν αυτοκράτορας ο Μάρκος Αυρήλιος και εκεί δίδαξε το γιο του (και στη συνέχεια συναυτοκράτορα) Κόμμοδο. για τον οποίο αναφέρεται ότι τον γοήτευσε. Αναφέρεται μάλιστα ότι είχε λεπτότατη φωνή που άρεσε στο γιο του αυτοκράτορα. Με την υποστήριξη του Κόμμοδου έλαβε θέση καθηγητή ρητορικής στην Αθήνα. Απεβίωσε σε ηλικία πενήντα οκτώ ετών αφήνοντας ένα νεαρό γιο.
Σε σχέση με τον Φρύνιχο τον Αράβιο ο οποίος ήταν υπέρμαχος του ακραίου αττικισμού, ο Πολυδεύκης ακολουθούσε μια πιο χαλαρή εκδοχή του.Για τον Ιούλιο Πολυδεύκη υπάρχει λήμμα στο βιβλίο Βίοι Σοφιστών του Φιλοστράτου του τέλους του 2ου- πρώτου μισού του 3ου αιώνα, αλλά και στο Σουίδα του 10ου αιώνα. Από τον Φιλόστρατο αναφέρεται ότι ο Πολυδεύκης δίδασκε την ίδια εποχή με τον Αθηνόδωρο το σοφιστή, ενώ μαθητής του (και του Σοφιστή Αδριανού) ήταν ο Αντίπατρος από την Ιεράπολη.

Πηγές:








1 σχόλιο:

  1. Hi! I see that you are using one of my images without my permission. It is the image with the text "Truth or Dare". Please give appropriate credit by linking to my website www.tharrosialitheia.gr You can find my contact information there too. I am waiting for your reply.

    ΑπάντησηΔιαγραφή