Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Σανατοριο Πάρνηθας

 Το Σανατοριο Πάρνηθας έχει φιλοξενήσει αλλά και προκαλέσει ενδιαφέρον για πολλούς ανθρώπους ώστε να το εξερευνησουν... Μέσα από τα χρόνια αναπτύχθηκαν αμέτρητες ιστορίες... 






Το Μάιο του 1912 η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμος αποφασίζει την ίδρυση σανατοριου για τη λειτουργία του ως ορεινό αντιφυματικο θεραπευτηριο. 
  Το κλίμα της Πάρνηθας είναι γνωστό για τις "θεραπευτικές" της ιδιότητες, εφόσον είναι καθαρό οξυγόνο.. 
  Ανάμεσα στους φυματικους που φιλοξενούσε το Σανατοριο ήταν και ο σπουδαίος Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος νοσηλευτηκε Οκτώβριο 1937- Απρίλη 1938 και έγραψε κατά την διαμονή του την "Εαρινη Συμφωνία". 



Το Σανατοριο παρηκμασε μετά το 1950 με την ανακάλυψη της πενικιλινης. 
  Όμως τον Μάιο του 1965 το Σανατοριο πέρασε στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ όπου λειτούργησε ως ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ. 
   

Αργότερα μετατράπηκε σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελματων η οποία έκλεισε οριστικά το 1985.
Μέσα σε αυτή την ερειμοποιηση του κτηρίου αναπτύχθηκαν θρύλοι.. Για παραξενους ήχους που ακούγονται μέσα στο κτήριο.. Για ένα κοριτσάκι που από το Σανατοριο ήθελε να πάει στη Πηγή Κυρας για να πιει νερό.. 
Αλλά και ιστορίες από νεοσυλλεκτους του στρατού που φρουρουσαν το φυλακειο, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι κοντά στο Σανατοριο.. 
Ιστορία από τον πατέρα μου, ο οποίος έκανε φρουρά στο φυλακειο της Πάρνηθας :
" Πάντα όταν κάναμε φρουρά στο φυλακειο βλέπαμε να φωτιζετε το κτίριο... Ίσως αναβανε φωτιά όσοι μένανε τα βράδια εκεί... Η διαταγή ήταν αν δούμε κάτι πιο σοβαρό ή κάτι που να έχει σε κίνδυνο εμάς να τους ενημερώσουμε...  Κάθε βραδιά το μόνο που βλέπαμε ήταν ανθρώπινες φιγούρες και προσπαθούσαν να φωτιζουν τόσο ώστε να μην φαίνονται και πολύ... Ώσπου μια νύχτα, την οποία δεν φρουρουσα,ακούγαμε (φανταστείτε πόσο δυνατά ακουγόταν) , πέτρες να ρίχνουν στο αμάξι που φυλαγαμε νερό.... Δώσανε εντολή αλλά τους είπαν να μην κάνουν κάτι και ότι θα ερχόταν ο στρατηγός...  Όμως τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν.. Ώσπου ένας από τους επιτηδιους άρχισε να πυροβολεί, ενώ ένας άλλος κατάφερε να πάρει πράγματα από το φυλακειο... Ήρθε ο αρχηγός και έριχνε στον αέρα απειλωντας τους... Αμέσως σήμανε συναγερμός και μπήκαν σε εγρήγορση αεροπορία και άλλοι πολλοί... Δεν είχαν δικαιοδοσία να μπουν μέσα.. Αλλά τι προσπαθούσαν να κάνουν ακόμα μου προκαλεί ενδιαφέρον.. " 













    Η Πάρνηθα δεν έχει μόνο αυτα για να σου τραβηξει το ενδιαφέρον.... Αν ψάξεις περισσότερο από μόνη της είναι ένα βουνό μυστήριο ...!!!


Πηγή:Wikipedia 

φωτογραφίες: προσωπικές. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου