Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΤΖΑΪΠΟΥΡ- ΡΑΤΖΑΣΤΑΝ

ΡΑΤΖΑΣΤΑΝ

    Η Ρατζαστάν είναι μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν. Η συνολική της έκταση είναι 342.269 τ.χλμ., η μεγαλύτερη σε έκταση Ομόσποδη Πολιτεία της Ινδίας, ενώ ο πληθυσμός της είναι περίπου 56.473.700. Πρωτεύουσά της είναι η πόλη Τζαϊπούρ.






Ιστορία της


      Η Ρατζαστάν θεωρείται ως η χώρα των πριγκίπων μιας και εκεί υπήρξε η δυναστεία των Ρατζπούτς (ρατζ=πρίγκιπας). Κατά το Μεσαίωνα ανοικοδομήθηκαν κάστρα και παλάτια τα οποία σήμερα έχουν μετατραπεί σε μουσεία αλλά και σε ξενοδοχεία. Οι Ραζπούτς ήταν μια φυλή πολεμιστών η οποία εμφανίστηκε τον 6ο και 7ο αιώνα και αποτελούνταν από ιθαγενείς αλλά και ξένους κατακτητές (όπως οι Χούνοι). Η λέξη Ραζπούτς είναι παραλλαγή της λέξης Ραζ Πούτρα που σημαίνει οι υιοί των πριγκίπων. Η φυλή των Ραζπούτς δεν διατήρησε αδελφικές σχέσεις και ο κάθε αρχηγός διατηρούσε διαφορετική πολιτική στην περιοχή που διοικούσε. Αυτό οδήγησε σε πολλές εμφύλιες διαμάχες.
     Η ινδικής καταγωγής Ραζπούτς αμύνθηκαν στις επιδρομές των μωαμεθανών κατακτητών Μουγκάλ από δυτικά και των Ινδών Μαράτα από το νότο. Οι σχέσεις των Ραζπούτς με τους Μουγκάλ άλλαξαν όταν ο Μουγκάλ κατακτητής Ακμπάρ παντρεύτηκε την Τζοντχαμπάι, κόρη του διοικητή της περιοχής του Τζαϊπούρ Ράτζα Μπιχάρ Μαλ (πριγκίπισσα Κατστσβάχα Ρατζπούτ) με την οποία έκανε τον πρώτο υιό του τον Τζαχανγκίρ. Στην συνέχεια ο Τζαχανγκίρ έγινε αυτοκράτορας των Μουγκάλ και πήρε άλλη μια νύφη, την Κατστσβάχα Ρατζπούτ. Αυτοί οι γάμοι οδήγησαν σε ειρήνη και ευημερία την περιοχή.
     Πολλοί Ραζπούτς από την περιοχή Μεβάρ φοβήθηκαν με τους γάμους αυτούς, και το είδαν ως ένας είδος συνθηκολόγησης στον ιμπεριαλισμό των Μουγκάλ. Οι Άγγλοι αυτό το εκμεταλλεύτηκαν και πρότειναν μια συνθήκη με την οποία εδραιώθηκε ο βρετανικός έλεγχος στη Ρατζαστάν.

ΤΖΑΪΠΟΥΡ

     Η πόλη Τζαϊπούρ  είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρατζαστάν στην Ινδία. Ιδρύθηκε το 1727 από τον Μαχαραγιά Τζάι Σίνγχ ΙΙ από τον οποίο πήρε το όνομα η πόλη. Η πόλη σήμερα έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι γνωστή και ως η Ροζ πόλη.

ΡΟΖ ΠΟΛΗ

    Ο χαρακτηρισμός της πόλης ως η Ροζ πόλη οφείλεται στο ροζωπό χρώμα που είναι βαμμένα τα κτήρια στην παλιά περιτοιχισμένη πόλη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον λόγο που η πόλη έχει αυτό το χρώμα. Σύμφωνα με μια θεωρία η πόλη βάφτηκε από αυτό το χρώμα από τον Μαχαραγιά Τζάι Σίνγχ ΙΙ για τιμηθεί ο ινδουιστικός θεός Σίβας του οποίου θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία ο Μαχαραγιάς Τζάι Σίνγχ χρησιμοποίησε το χρώμα αυτό για να μιμηθεί το χρώμα των παλατιών που είχαν οι Μουγκάλ αυτοκράτορες. Μια θεωρία που υποστηρίχθηκε από τους Βρετανούς, είναι ότι η πόλη βάφτηκε στο χρώμα αυτό ως ένδειξη τιμής στην επίσκεψη του Βρετανού πρίγκιπα Εντουάρδου VII το 1876. Η πόλη βάφτηκε στο χρώμα αυτό το 2000 όταν εν όψη της επίσκεψης του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

ΧΑΒΑ ΜΑΧΑΛ
   Το “παλάτι των ανέμων” όπως ονομάζεται βρίσκεται στην καρδιά της Τζαϊπούρ, της διάσημης ροζ πόλης της Ινδίας. Χτίστηκε το 1798 και έχει σχήμα πυραμίδας με 953 παράθυρα, σχεδιασμένα έτσι ώστε οι γυναίκες του παλατιού να παρατηρούν την κίνηση στην πόλη χωρίς να τις βλέπουν από έξω.




ΤΖΑΛ ΜΑΧΑΛ

     Το Τζαλ Μαχάλ είναι το μοναδικό παλάτι στον κόσμο το οποίο βρίσκεται μέσα στο νερό και γι' αυτό είναι γνωστό και ως «βυθισμένο παλάτι». Χτίστηκε στο...
κέντρο της λίμνης Σαγκάρ (Sagar) στην Ινδία και ήταν το παλάτι στο οποίο διέμενε και περνούσε τα καλοκαίρια της σύσσωμη η βασιλική οικογένεια…
       Το παλάτι χτίστηκε το 1799 δίπλα από την πόλη Τζαϊπούρ, πρωτεύουσα του ινδικού κρατιδίου Ρατζαστάν, και αποτελεί στολίδι της περιοχής με τα πανάκριβα μάρμαρά του, τους πολύτιμους λίθους του και τις χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες.
      Με τα χρόνια όμως το Τζαλ Μαχάλ άρχισε να βουλιάζει στα νερά της λίμνης, με αποτέλεσμα να απομείνει σχεδόν το μισό μόνο πάνω από το νερό! Συγκεκριμένα, οι τέσσερις πρώτοι όροφοι έχουν βυθιστεί.




ΤΖΑΝΤΑΡ ΜΑΝΤΑΡ

     Το Τζαντάρ Μαντάρ στο Νέο Δελχί της Ινδίας ίσως να κοιτάζουν με θαυμασμό τα οικοδομήματα που βρίσκονται εκεί και το Τζαντάρ Μαντάρ είναι αστεροσκοπείο και κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια τηλεσκοπίων και άλλων οργάνων που εξελίσσονταν στην Ευρώπη, αυτό το αστεροσκοπείο παρείχε λεπτομερείς και σχετικά ακριβείς πληροφορίες γύρω από τα ουράνια σώματα.
       Τζαντάρ Μαντάρ είναι το κοινό όνομα που χρησιμοποιούνταν για τρία από τα πέντε αστεροσκοπεία που έχτισε ο Μαχαραγιάς Σαβάι Τζάι Σινγκ Β΄, ηγεμόνας των Ρατζπούτ. Η λέξη «Τζαντάρ» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «γιάντρα» που σημαίνει «όργανο», όπως συμβαίνει και με τη λέξη «Μαντάρ», από τη λέξη «μάντρα» που σημαίνει «τελετουργική φράση». Το όνομα Τζαντάρ Μαντάρ γεννήθηκε από τη συνήθεια να προσθέτουν στην καθομιλουμένη μια ομοιοκατάληκτη λέξη για έμφαση.
     Μια πλάκα που τοποθετήθηκε το 1910 πάνω σε κάποιο όργανο στο Τζαντάρ Μαντάρ, στο Νέο Δελχί, υποδεικνύει το 1710 ως έτος κατασκευής του αστεροσκοπείου. Ωστόσο, μετέπειτα έρευνες δείχνουν ότι ολοκληρώθηκε το 1724.
      Το αστεροσκοπείο έχει τέσσερα διαφορετικά όργανα από λίθους. Το πιο εξέχον από αυτά είναι το Σαμράτ γιάντρα, δηλαδή το Υπέρτατο όργανο—το οποίο είναι «ουσιαστικά ένα ηλιακό ρολόι με ίση κατανομή των ωρών». Ήταν το πιο σπουδαίο δημιούργημα του Τζάι Σινγκ. Αποτελείται από ένα τεράστιο λιθόκτιστο τρίγωνο με ύψος 21,3 μέτρα, βάση 34,6 μέτρα και πλάτος 3,2 μέτρα. Η υποτείνουσα του τριγώνου, μήκους 39 μέτρων, είναι παράλληλη του άξονα της γης και δείχνει προς το Βόρειο Πόλο. Σε κάθε πλευρά του τριγώνου, ή αλλιώς γνώμονα, υπάρχει ένα τεταρτημόριο με διαβαθμίσεις που δείχνουν ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα. Αν και υπήρχαν απλά ηλιακά ρολόγια αιώνες νωρίτερα, ο Τζάι Σινγκ μετέτρεψε αυτό το βασικό όργανο μέτρησης χρόνου σε ακριβές εργαλείο μέτρησης της απόκλισης και άλλων συντεταγμένων που έχουν σχέση με τα ουράνια σώματα.
     Τα άλλα τρία οικοδομήματα στο αστεροσκοπείο είναι τα Ραμ, Τζαγιαπρακάς και Μίσρα γιάντρα. Ήταν περίπλοκα σχεδιασμένα για να μετρούν την απόκλιση, το ύψος και το αζιμούθιο του ήλιου και των άστρων. Το όργανο Μίσρα, μάλιστα, έδειχνε και πότε ήταν μεσημέρι σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
        Όλα τα προαναφερθέντα όργανα, εκτός από το Μίσρα γιάντρα, τα εφεύρε ο Τζάι Σινγκ. Ήταν πολύ πιο πολύπλοκα και λειτουργικά από οποιαδήποτε άλλα που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ινδία και οδήγησαν σε ακριβή αρχεία και αστρονομικούς πίνακες. Όσον αφορά το σχεδιασμό, ήταν κομψά και όμορφα και έδιναν πολύτιμες πληροφορίες μέχρις ότου τα τηλεσκόπια και άλλες εφευρέσεις τα έθεσαν σε αχρηστία. Γιατί, όμως, αυτός ο ευφυής και πολυμαθής άνθρωπος δεν συμπεριέλαβε στην αστρονομική του έρευνα μερικά από τα όργανα που ήταν διαθέσιμα στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου και του οπτικού τηλεσκοπίου; 
     Δυστύχως περισσότερες εικόνες με το αστεροσκοπείο Τζαντάρ Μαντάρ δε μπόρεσα να βρω ...
Αυτή τη συγκεκριμένη χώρα την πήρα από μια ματιά που έριξα στο βιβλίο του national geografic με τίτλο" 500 ταξίδια ζωης" 2ος τόμος... Ο τίτλος που σου περιγράφει τη διαδρομή μέσω τρένου είναι "Παλάτι πάνω σε ράγες " ... Μου κίνησε το ενδιαφέρον και είπα να βρω πληροφορίες ώστε να μοιραστώ και μαζί σας !! Εν το μεταξύ αυτό το βιβλίο βρέθηκε πεταμένο ... Απορώ πως αυτός ο άνθρωπος άφησε τέτοιο τόμο να το ρίξει στο δρόμο .... 
      Αυτόν τον προορισμό θα τον επέλεγα για να δω την αρχιτετονική των παλατιών , να ζήσω την εμπειρία να περάσω με το τρένο δίπλα στο παλάτι , να δω απο κοντά το αστεροσκοπείο , το παλάτι που είναι βυθισμένο στη λίμνη αλλά και ,όπως αναφέρει το national geografic , να ανέβω σε ελέφαντα και να ανηφορίσω στο απότομο μονοπάτι προς το Φρούριο του Κεχριμπαριού στην Τζαϊπούρ ... 

πηγές πληροφοριών και εικόνων : wikipedia
                                                           google images 
                                                          www.biscotto.gr
                                                          tro-ma-ktiko.blogspot.gr
                                                         βιβλίο national geografic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου