Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ - ΙΛΙΟΝ

Iστορία της πόλης


          Η σύγχρονη ιστορία της πόλης του Ιλίου ξεκινά με την ίδρυση του οικισμού Ίλιον Τρωάς, το Μάρτιο του 1858, όπου αρχικά κατοικούσαν οι οικογένειες των εργατών του κτήματος Επταλόφου (γνωστότερο και ως Πύργος Βασιλίσσης),Βαυαροί αξιωματικοί, αυλικοί και εύποροι Αθηναίοι ευνοούμενοι της Βασιλικής Αυλής. Ο πληθυσμός του μικρού οικισμού ήταν μόλις 227 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 1861.



        
Στα επόμενα χρόνια, μετά την έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα, το ενδιαφέρον για την περιοχή των χωρικών των Λιοσίων (Άνω Λιοσίων), της Φυλής και των Αχαρνών, καθώς και πλούσιων αθηναϊκών οικογενειών έκανε πολλούς από αυτούς να εγκατασταθούν στον οικισμό και άλλους να αγοράσουν κτήματα. Έτσι, ο οικισμός μετονομάστηκε αρχικά Κάτω Λιόσια -για να ξεχωρίζει από τα Λιόσια (Παλαιά)- και αργότερα, κατά το τέλος του αιώνα, πήρε το όνομα Νέα Λιόσια, το οποίο έφερε μέχρι και το 1994. 

Τα πρώτα χρόνια της κοινότητας ήταν δύσκολα. Η πλήρης αναδιοργάνωση, η αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της περιοχής, η υλοποίηση και η επέκταση μεγάλων έργων υποδομής ήταν οι κυριότερες από τις προτεραιότητες των διοικούντων, αλλά τα πενιχρά οικονομικά της κοινότητας δεν βοηθούσαν. Στην αυγή της κρίσιμης δεκαετίας του 1930 σχεδόν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής δεν είχε ακόμα επιλυθεί και η αδυναμία της Κοινοτικής Αρχής να τα αντιμετωπίσει ήταν πια προφανής, με αποτέλεσμα οι απογοητευμένοι κάτοικοι να καταφύγουν σε διαμαρτυρίες.

Τη δεκαετία 1951 - 1961 η πληθυσμιακή έκρηξη, η οποία είχε σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα Νέα Λιόσια, αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, ήταν η αιτία της σχεδόν πλήρους οικοπεδοποίησης των εναπομεινασών εκτάσεων της κοινότητας. Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, η οικιστική ανάπτυξη συρρίκνωσε σταδιακά τον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ την ίδια εποχή άρχισε και η συρρίκνωση του κτήματος του Πύργου Βασιλίσσης. Τον Απρίλιο του 1963, με το Βασιλικό Διάταγμα 212 η Κοινότητα Νέων Λιοσίων έγινε Δήμος.

Σήμερα στο Δήμο Ιλίου έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές υποδομές, εκσυγχρονίστηκαν οι θεσμοί παροχής υπηρεσιών, υλοποιήθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση, δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου και αναψυχής, οργανώθηκε δίκτυο κοινωνικής προστασίας και πραγματοποιήθηκε έργο ορατό στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Δήμαρχος από το 2006 είναι ο Νίκος Ζενέτος, ο οποίος στις Δημοτικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010 επανεκλέχθηκε από τον α' γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% και εξελέγη ξανά στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"


      
Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου και συνορεύει με το Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού με έκταση 1.150 στρεμμάτων και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Στο Πάρκο δραστηριοποιείται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» σήμερα είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Πάρκου περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, οι οποίες περιβάλλονται από καλαμώνες και αγροτικές καλλιέργειες. Η καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων γίνεται με βιολογική μέθοδο.

Σημαντική για την παρουσία των πουλιών είναι και η ποικιλομορφία στη βλάστηση. Στο οικοσύστημα αυτό φωλιάζουν 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι. Οι δεντροστοιχίες αποτελούνται από κυπαρρίσια, οι συστάδες ευκαλύπτων, ακακιών και ψευδακακιών, καθώς και κήποι από πλήθος φυτικών ειδών.

Graffiti που θα συναντήσετε

    Graffiti διακοσμούν το πάρκο από την είσοδο ακόμα και μέσα στο πάρκο.... Αυτά που είναι καλλιτεχνικά αξίζουν απ'ότι οι μουντζούρες!!! 







Κέντρα που  μπορείτε να μάθετε πράγματα σχετικά με τα ζώα που φιλοξενεί το πάρκο!


      Υπάρχει το κέντρο ορνιθολογίας , ερπετών και το "Κέντρο της Γης" !! Συνήθως η είσοδος  στα κέντρα η τιμή κυμένεται σε 3- 4 ευρώ !! 





Τι άλλο μπορείτε να συναντήσετε?

           Θα συναντήσετε παιδική χαρά στην οποία μπορούν να  παίζουν τα παιδιά σας και ταυτοχρόνως , αφού υπάρχουν όργανα γυμναστικής , να γυμνάζεστε δίπλα στα παιδιά σας !!! 
         Υπάρχει ένα θεατράκι που λειτουργεί κυρίως σε εποχιακές γιόρτες ,με ενδιαφέρουσες παραστάσεις!!! 
        Η λίμνη με τις πάπιες ,που μπορείτε να τις ταϊσετε με ψωμάκι... Δυστυχώς και αυτή η λίμνη τήνει στην αποξήρανση ...
        Υπάρχει μία καφετέρια που μπορείτε να πιείτε το καφέ σας ή το αναψυκτικό σας !! 
        Εκκλησάκι , το οποίο βρίσκεται κοντά στο θεατράκι , ανεβαίνεις με σκαλοπατάκια!! 
       Πάνω ακριβώς από το θεατράκι βρίσκεται το κέντρο των προσκόπων !! 
        Πίσω από τη λίμνη φιλοξενούσαν κάποτε άλογα με τα οποία μπορούσες να κάνεις μια μικρή βόλτα στο πάρκο επί πληρωμή φυσικά !
        Επίσης ,  για όσουςλατρεύουν το άθλημα του ποδηλάτου ,υπάρχει πίστα για ποδήλατα!! Προσωπική μου άποψη και σκέϊτμπόρντ μπορούν να αθληθούν εκεί!! 




















Εκκλησάκι και Μαθητική Εστία 

     Κοντά στη πίστα για ποδηλάτες βρίσκεται εκκλησία παλαιών χρόνων και η Μαθητική Εστία!! Πλέον και τα δύο έχουν περιφραχτεί και είναι άκρως εγκατελελειμένα!!
       Από τη Μαθητική Εστία θα δείτε φωτογραφίες που τράβηξα εντός... Δεν εγκρίνω να μπείτε μέσα .... Υπάρχει κίνδυνος!!! Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι ενώ ήταν εγκατελελειμένο παρατήρησα ανθρώπινη μορφή και άκουσα θόρυβο να ανοίγει παντζούρι ...!! 
      Λογική θεωρία 
  1.      Άνθρωπος που να έχει πάρει στο όνομα του αυτό το κτίριο.
  2.     Κάποιος που δεν έχει στέγη βρήκε αυτό το κτίριο για να μείνει , ή κάποιος που είναι χρήστης .
  3.     Κάποιος φύλακας του πάρκου.
  4.      Φιλοξενεί πρόσφυγες.

     Από τη μία φαίνονται λογικές εξηγήσεις από την άλλη όμως υπάρχουν ερωτήματα πολλά. 

      Ποιος μένει σε τέτοιο κτίριο ,χωρίς ηλεκτροδότηση και νερό? 
     Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται στο κτίριο του ΟΑΕΔ το οποίο έχει και ηλεκτροδότηση και νερό και είναι σαφέστατα πιο ανθρώπινο στο να μείνει κάποιος απ'ότι η μαθητική εστία!! Και το βράδυ το συγκεκριμένο μέρος είναι θεοσκότεινο!
    Τα σχόλια δικά σας !!! 








ΑΓΑΛΜΑ











Θέα του πάρκου από διάφορα σημεία








πηγή ιστορικών στοιχείων του μέρους : wikipedia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου