Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Πλοίο Clan Fraser

      Το Clan Fraser συνέχισε να επιχειρεί στη Μεσόγειο μέχρι και τον Απρίλιο του 1941 οπότε και μπήκε για τελευταία φορά στο λιμάνι Πειραιά στις 4 Απριλίου με ένα φορτίο ''πολεμικού υλικού'' από όπλα και 250 η 500 τόνους ΤΝΤ .
       Το βράδυ της 6ης Απριλίου  ,πρώτης ημέρας της Γερμανικής εισβολής στη χώρα μας και από τις 21.20 ,τα βομβαρδιστικά της Luftwaffe με επικεφαλής τον Hans Joachim(Hajo) Hermann άρχισαν τον βομβαρδισμό του Πειραιά. Οι Γερμανοί πόντισαν αρχικά νάρκες και στη συνέχεια χτύπησαν τα πλοία. 


       Το Clan Fraser ,το οποίο μάλλον παρά τη αναμενόμενη αεροπορική επιδρομή δεν είχε μεθορμιστεί, χτυπήθηκε κατά μια εκδοχή ,από τρεις βόμβες κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αεροπορικής επιδρομής και αμέσως πήρε φωτιά.   Κατά μια άλλη εκδοχή η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πλοίο  ,προκλήθηκε από τις φλεγόμενες παρακείμενες προς αυτό αποθήκες.
        Από τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν  επτά ,τραυματίστηκαν εννέα και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το πλοίο. Ο κυβερνήτης JH Giles ,ήταν ένας από τους επιζώντες. Το πλοίο καιγόταν για πέντε ολόκληρες ώρες και παρά τις προσπάθειες που έγιναν για τη κατάσβεση ,αυτή δεν έγινε εφικτή.  Εξίσου αδύνατη κατέστη και η ρυμούλκηση γιατί το σκάφος είχε εγκλωβιστεί από την πτώση γερανών ενώ λόγω εισροής υδάτων είχε καθίσει στο βυθό.   Επιπλέον ,ενδεχόμενη απομάκρυνση του θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη ,λόγω του πεδίου των μαγνητικών ναρκών.
         Έτσι, γύρω στις 03.15 της 7ης Απριλίου,η τροτύλη(ΤΝΤ) που μετέφερε το Clan Fraser εξερράγη ,μετατρέποντας το λιμάνι σε αληθινή κόλαση.  Η ισχυρότατη έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις του Πειραιά και στα αγκυροβολημένα πλοία,ενώ έγινε αισθητή σε απόσταση 15 μιλιών. 

         Πυρακτωμένα συντρίμμια εκτοξεύονταν σε ύψος πολλών μέτρων και μετέδιδαν τη φωτιά σε γειτονικά πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι, καθώς και σε κτίρια και αποθήκες στην ξηρά.  Την κατάσταση του χάους ολοκλήρωσε μια δεύτερη έκρηξη στις 03.30 η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την ολοκληρωτική κυριολεκτικά διάλυση του Clan Fraser, ενώ οι φλεγόμενες φορτηγίδες που παρασύρονταν από τον αέρα ,μετέδιδαν τη φωτιά σε όλο το λιμάνι.
       Κομμάτια του πλοίου βρέθηκαν  σε μεγάλες αποστάσεις.   Μια ατσάλινη πλάκα 7x1  μέτρων έπεσε πάνω στη γέφυρα του πλοίου της ίδιας εταιρίας Clan Cumming που βρισκόταν και αυτό στο λιμάνι του Πειραιά.  
      Ένα τμήμα επίσης από την 12.5 τόνων γέφυρα του Clan Fraser βρέθηκε ένα μίλι μακριά και ένα κομμάτι του 80 τόνων γερανού του βρισκόταν για πολλά χρόνια σφηνωμένο σε ένα δέντρο του Τινανείου Κήπου. Εδώ και κάποιο καιρό βρίσκεται και εκτίθεται προστατευμένο στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.




πηγή πληροφοριών : pireas-pireus.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου