Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΛΙΜΝΗ ΜΠΕΛΕΤΣΙ

          Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι.
               Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 (εποχής Χούντας και λίγο μετά) ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Ως συνέπεια της κατασκευή της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα). 


           Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι) καθώς και νεροχελώνες και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.
          Σήμερα ο οικισμός της Αγίας Τριάδας εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» που περιβάλει την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, έχει πλέον αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες αλλά και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο που στο παρελθόν φιλοξενούσε ελάφια και άλλα ζώα.
πηγή: wiki pedia
   Σύμφωνα με μια αναφορά που πήραμε από έναν κάτοικο εκεί , υπήρχαν πολλά ζώα τα οποία "χάθηκαν" από κυνηγούς... 




 ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ









ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ









       Όμως , όταν παραμελούμε τον Παράδεισο, γινόμαστε αλαζόνες μπορείτε να σκεφτείτε τις συνέπειες?! 







    Θα ζούσατε εσείς σε τέτοιο μέρος?! Στο σπίτι σας πετάτε τα σκουπίδια στο πάτωμα?! Επιτρέπεται στους επισκέπτες να πετάνε τα σκουπίδια όπου να ναι?! 
    Απορώ , ειδικά για τις γυναίκες, πως μπορείτε και το κάνετε αυτό?! ... Δεν ντρέπεστε?! Δύο βήματα είναι ο κάδος και δεν μπορείτε να τα πάτε στο κάδο ή τουλάχιστον με δική σας σακούλα να τα μαζέψετε...
     Τώρα όσο αφορά τους κατοίκους της περιοχής... Επισκέπτεστε αυτό το μέρος και βλέπετε πως καταστρέφεται σιγά-σιγά... Δεν στεναχωριέστε?  Πως επιτρέπετε να γίνεται αυτό?! 
     Πληρώστε ένα πολίτη να μαζεύει τα σκουπίδια ή και από μόνοι σας πάρτε πρωτοβουλία να τα μαζέψετε ή ακόμα ενημερώστε το Δήμο να φέρνει καθαρίστρια να τα μαζεύει!! 
      Και κάτι ακόμα, πως επιτρέψατε να εξαφανιστούν τόσα ζώα?! Γιατί από το πρώτο κρούσμα δεν αναφερθήκατε στις αρχές , δεν φέρατε έναν φύλακα να φυλάει το μέρος?! 

Και δεν φτάνει ΜΟΝΟ   αυτό.....



     Η στάθμη του νερού κατεβαίνει... Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας... Τι θα απογίνουν αυτά τα ζώα?! 


   Ελπίζω να διορθωθούν γρήγορα τα προβλήματα εκεί.... Φτιάξαν έναν παράδεισο άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί και τώρα ίδιοι άνθρωποι το αφήνουν να "πεθάνει"... ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου