Το Δαχτυλίδι του Γύγη είναι μυθικό αντικείμενο που αναφέρεται από τον φιλόσοφο Πλάτωνα , στο Βιβλίο 2 της Πολιτείας (2.359d–2.360d). Το δαχτυλίδι έδινε στον ιδιοκτήτη του την ικανότητα να γίνεται αόρατος με τη θέλησή του. Μέσα από την ιστορία του δαχτυλιδιού, η Πολιτείααναλύει το αν ένα ιδιοφυές άτομο θα ήταν ηθικό, αν δεν είχε την ανησυχία ότι θα πιαστεί και θα τιμωρηθεί λόγω άδικων πράξεων.
Η φράση σημαίνει έργο που δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς συνέβαινε με τη Πηνελόπη!! Μέσα απο αυτό το μπλοκ θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τις καλλιτεχνικές μας φλέβες ,να μεταλαμπαδεύσουμε τις εμπειρίες μας αλλά και γνώμες και απόψεις!! Επίσης θα γνωρίσουμε την ομορφιά τοπίων και άλλα πολλά ...
Κυριακή 23 Ιουλίου 2017
Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017
ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
Στην αρχαιότητα η νήσος ονομαζόταν Υδρέα , σύμφωνα με την μαρτυρία του Παυσανία , αλλά και οι Υδρίη και Υδρέια. Ήταν για πολλούς αιώνες σχεδόν ακατοίκητη και η λιγοστοί κάτοικοί της φαίνεται ότι ήσαν Δόλοπες ή Δρύοπες.
Κατά τη Βυζαντινή εποχή ονομαζόταν και Νύδρα- ασφαλώς από τη συνεκφορά του άρθρου της αιτιατικής "πηγαίνω στην Ύδρα - στη Νύδρα"- ενώ ο κάτοικος του νησιού λεγόταν Νυδριώτης . Οι Βενετοί εξ'άλλου την αποκαλούσαν Σύντρα και Ύντερ. Το Σύντρα τούτο ασφαλώς εξυπακούει το ελληνικό "(ει)ς Ύδρα - Σύδρα", γλωσσικό φαινόμενο που γίνεται και με άλλα τοπωνύμια της ίδιας εποχής .
Τρίτη 4 Ιουλίου 2017
ΣΠΕΤΣΕΣ-ΝΗΣΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ
Η νήσος Σπέτσες , επίσημα Σπετσαί, βρίσκεται στο Μυρτώο πέλαγος ,στην έξοδο του Αργολικού κόλπου, σε μικρή απόσταση από την Πελοποννησιακή ακτή ,από την οποία χωρίζεται , στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Αργολίδας, με τον ομώνυμο δίαυλο.
Το αρχαίο όνομα της νήσου των Σπετσών είναι Τυπάρηνος ή Πιτυούσσα. Το όνομα Σπέτσαι αναφέρεται για πρώτη φορά το 1481, σε μια έκθεση ενός Βενετού πλοιάρχου και ή προέρχεται από το Πέτσα όπως υποστηρίζεται ότι μετέτρεψαν δήθεν η ελληνοαλβανοί κάτοικοι της νήσου το παλαιότερο όνομα, ή -όπως είναι πιθανότερο 0- πρόκειται για φυτώνυμο τοπωνύμιο που προέρχεται από ένα φυτό Σπέντζα.