Πολλοί κάνουν αναφορά για την Αταλάντη ..... Υπάρχουν μύθοι αλλά και ιστορία σχετικά με το μέρος αυτό....Συνήθως οι μύθοι πλάθονται μέσω κάποιων καταστάσεων , γεγονότων τα οποία δεν μπορούν να τους δώσουν λογική απάντηση .... Μην ξεχνάμε ότι η Αταλάντη φημίζεται για το ρήγμα της και για τους φονικούς σεισμούς της ... Επίσης έχουν γίνει αναφορές για ΑΤΙΑ! Πάμε να δούμε τι προξενεί τέτοιο ενδιαφέρον .. !!!
Γεωγραφική Τοποθέτηση
Η Αταλάντη είναι κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας. Αποτελεί έδρα του Δήμου Λοκρών. Είναι εμπορικό, γεωργοκτηνοτροφικό και βιομηχανικό κέντρο της πρώην επαρχίας Λοκρίδας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Ρόδα (Χλωμό)Απέχει 78,5 χλμ από τη Λαμία και 146 χιλ. από την Αθήνα. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 4.978 κατοίκους.
Μυθολογία
Πρωτεύουσα της Λοκρίδας ήταν η πόλη Οπούς. Κατά τον Ησίοδο και τον Πλούταρχο, η πόλη Οπούς πήρε το όνομα της από τον Οπούντα, ο οποίος ήταν γιος του Λοκρού και δισέγγονος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας . Οι Οπούντιοι Λοκροί συμμετείχαν στον Τρωϊκό πόλεμο με 40 καράβια και τέσσερις χιλιάδες πολεμιστές. Επικεφαλής των Οπούντιων στο Τρωικό Πόλεμο ήταν ο Αίας ο Λοκρός, γιος του Οϊλέως και εγγονός του Οδοιδόκου. Ο Αίας διακρίθηκε ιδιαίτερα στο Τρωικό Πόλεμο, ωστόσο κατά την επιστροφή του από τη Τροία το πλοίο του έπεσε σε θαλασσοταραχή με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να έχει ο ίδιος και το πλήρωμα του άδοξο τέλος. Από τον Οπούντα ήταν ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέας, ο Πάτροκλος, ο γιος του Μενοίτιου. Ο Πάτροκλος, όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί, σκότωσε πάνω στο παιχνίδι ένα συνομήλικό του αρχοντόπουλο, τον Κλεισώνυμο, το γιο του Αμφιδάμαντα. Αν και ήταν ανήλικος, ο Πάτροκλος έπρεπε να φύγει από τον τόπο του, γιατί τον βάραινε το αίμα του νεκρού. Έτσι ο πατέρας του τον έφερε στον Πηλέα, που τον ανάθρεψε μαζί με τον Αχιλλέα σαν δικό του παιδί.
Πόλη Οπούς
Η πόλη Οπούς προέρχεται ετυμολογικά από τον Οπούντα τον γιο του Λοκρού. Κάτοικοι της πόλης ήταν οι φυλές " Λοκροί Επικνημίδιοι" και " Λοκροί Οπούντιοι".
Η Οπούς, πολέμησε στις Θερμοπύλες με την ελληνική πλευρά, αλλά στη συνέχεια παραδόθηκε και ενώθηκε με τους Πέρσες. Την Κλασσική Εποχή (β’ τέταρτο 5ου αιώνα π.Χ. – 323 π.Χ.) και πιο συγκεκριμένα την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 - 404 π.Χ.), οι Λοκροί, τάσσονται στο πλευρό των Σπαρτιατών (ηγέτιδας δύναμης της Πελοποννησιακής συμμαχίας). Το 198 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Β' Μακεδονικού Πολέμου, πήγε με την πλευρά των Ρωμαίων.
ΑΤΙΑ στην Αταλάντη
Έχουν γίνει αρκετές αναφορές σχετικά με το ΑΤΙΑ που έπεσε στην Ατάλαντη το 1990 ...
Λένε ότι είχαν προηγηθεί επισκέψεις πριν την πτώση του και όχι ενός μόνο ΑΤΙΑ αλλά 12-17 ΑΤΙΑ...
Αναφορές από αρμόδιους δίνουν εξήγηση ότι πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή εφόσον υπάρχουν αριθμοί και λέξεις (ελληνικές)... Και εκεί μπαίνει το εξής ερώτημα : "Αφού επισκέπτονται τη Γη μας θα τους είναι δύσκολο να αντιγράψουν τρόπους επικοινωνίας? " ...
Θα μου πείτε μπορεί να μην είναι τόσο εξελιγμένοι και νοητικά προοδευμένοι ... Και ερωτώ ξανά :" Αν δεν είναι νοητικά προοδευμένοι ή και εξελιγμένοι πως φτιάξανε τέτοια κατασκευή η οποία φτάνει ως την Γη? ... Εμείς δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε κάτι που να μας πηγαίνει πέρα από τη Σελήνη....!! "
Από κει και πέρα γίναν αναφορές ότι είναι και στρατιωτικά αεροσκάφη ... Εντάξει ... Αν θέλουν να κατευνάσουν τα πλήθη (πρόβατα) μπορούν άπειρα συμπεράσματα να βγάλουν άσχετα αν με το οπτικό και λογικό σημείο δεν συσχετίζεται!! Τα συμπεράσματα δικά σας ...
Το παρακάτω βίντεο απλά το έβαλα για να μπορείται σαν λογικά όντα να βγάλετε συμπεράσματα:
Ρήγμα Αταλάντης
Το ρήγμα της Αταλάντης, είναι κανονικό γεωλογικό ρήγμα, Α-Δ έως ΑΝΑ - ΔΒΔ διεύθυνσης και κλίσης προς τα βόρεια - βορειοανατολικά, μήκους 34 χιλιομέτρων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας. Διέρχεται από τη νότια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του όρους Χλομού, και σχεδόν ταυτίζεται με τις σεισμικές διαρρήξεις του Απριλίου του 1894.
Τοποθεσία
Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης. Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα - Κυπαρρίσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα, ενώ υποδιαιρείται σε πέντε τουλάχιστον επιμέρους τμήματα:
- της Αταλάντης
- του Κυπαρρισίου - Αλμύρας
- της Τραγάνας - Προσκύνας
- του Μαρτίνου και
- της Λάρυμνας
Η σεισμική δυναμικότητα της ρηξιγενούς ζώνης όταν ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος (34 χλμ), είναι της τάξης των σεισμών του 1894 (Μs=6,7-7,0), ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ Μ 5,5-6,6, ειδικότερα μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης του Μ 6,0.
Ρήγμα και ο υδροφόρος ορίζοντας
Σε μια περιοχή με ενεργά ρήγματα τα ποτάμια αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη ροή τους στις ξαφνικές, κατακόρυφες μεταβολές του εδάφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο περιοχές, το Ασπρόρεμα και η Μαλεσίνα αντίστοιχα. Ανατολικά από το Ασπρόρεμα φαίνεται ότι τρία ρέματα «αναγκάστηκαν» να στραφούν προς τα αριστερά, επειδή η ροή προς τη θάλασσα εμποδίστηκε τα τελευταία μερικές χιλιάδες χρόνια, λόγω της ανάπτυξης του ρήγματος. Στη Μαλεσίνα δεν υπάρχει ομοιογενής ροή προς τη θάλασσα, αλλά τα νερά ακολουθούν δύο γενικές κατευθύνσεις προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά, αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην περιοχή αυτή τελειώνει το ρήγμα, δηλαδή η καταβύθιση της περιοχής είναι μικρή.
Το ρήγμα τα τελευταία χρόνια ανησυχεί τους γεωλόγους και σεισμολόγους που δεν έχει δείξει σεισμικότητα ακόμα .... Για να προσφέρει τόση καταστροφή αλλά και τόση ανησυχία μήπως είναι η επιχείλιος φτέρνα της Γης?! ....
Για την Αταλάντη σας αφήνω με αυτά για αρχή ....
πηγές: google images
wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου