Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

        Η γνωστή σε μας ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου ξεκινά από το 3.100 π.Χ. μέχρι το 30 π.Χ. ,όταν η Αίγυπτος έγινε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .
    Οι αιγυπτιολόγοι διαιρούν τη μεγάλη αυτή χρονική περίοδο σε τρείς μικρότερες περιόδους :
  1.        Το Παλιό 
  2.         Το Μέσο και
  3.        Το Νέο Βασίλειο
    Οι περισσότερες πυραμίδες χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Παλαιού Βασιλείου ,από το 2686 εώς το 2181 π.Χ. ,αλλά και άλλες χτίστηκαν αργότερα.


    Η σημασία της πυραμίδας

     Ο βασιλιάς της Αιγύπτου ονομαζόταν Φαραώ .Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι Φαραώ ήταν Θεοί. Όσο βασίλευαν στη Γη, τους ταύτιζαν με τον Ώρο ,το γιο του Θεού του ήλιου Ρα. Μόλις πέθαιναν τους ταύτιζαν με τον ίδιο τον Θεό Ρα .
     Όταν πέθαινε ο Φαραώ ,πίστευαν ότι ταξίδευε στη Δύση μαζί με τον ήλιο . Οπότε , η χώρα των νεκρών βρισκόταν στη Δύση, γι'αυτό το λόγο οι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς στη δυτική πλευρά του ποταμού Νείλου και έχτιζαν τις πόλεις τους στην Ανατολική πλευρά .
    Για να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση το σώμα του Φαραώ ,να ζήσει αιώνια και να μην πεθάνει το πνεύμα του έφτιαχναν τις πυραμίδες . Οι πυραμίδες ήταν σύμβολο της ελπίδας για τη μεταθανάτια ζωή.  Υποσχόταν  αιώνια ευημερία ,εξασφαλίζοντας την ένωση του Φαραώ με τους Θεούς.
      Την πολύ παλιά εποχή έθαβαν τους ανθρώπους στην άμμο ,μαζί με τα υπάρχοντα τους ,για να τα χρησιμοποιούν στη μεταθάνατο ζωή .
      Στους μεταγενέστερους χρόνους ταρρίχευαν τα ζώα όπως γεράκια,ίβις, μοσχάρια ,γάτες κ.α.
    Από το 3.100 π.Χ. έθαβαν πλούσιους σε τάφους χτισμένους από πλίνθους ,είχαν επίπεδες οροφές γνωστοί ως μπασταμπάδες.   Ο νεκρικός θάλαμος βρισκόταν σ'ένα αποκλεισμένο υπόγειο χώρο.
       Σ'ένα ισόγειο θάλαμο άφηναν τρόφιμα για το πνεύμα του νεκρού. Το άγαλμα του νεκρού βρισκόταν στο διπλανό θάλαμο και παρατηρούσε από ένα άνοιγμα στο τοίχο.
       Το  2646 π.Χ. χτίστηκε η πρώτη κλιμακωτή πυραμίδα από πέτρα.
      Η κεκλιμένη πυραμίδα στη Νταχσούρ ,χτίστηκε το 2589 π.Χ. ,ονομάστηκε έτσι επειδή η κλίση των πλευρών της αλλάζει από τη μέση και πάνω .

        Θεμέλια

        Το  έδαφος έπρεπε να είναι βραχώδες ,για να μπορεί να αντέξει το βάρος της πυραμίδας , αλλά να μην απέχει πολύ από το ποτάμι ,επειδή οι πέτρες θα τις μετέφεραν από τα λατομεία με βάρκες .
       Οι πλευρές έπρεπε να βλέπουν ακριβώς στο Βορρά,στο Νότο, στην Ανατολή και στη Δύση. Γί'αυτό ,πριν αρχίσουν τη κατασκευή ένας αστρονόμος ιερέας παρατηρούσε τ'άστρα για να βρεί το σωστό προσανατολισμό προς το Βορρά . Μετά σημάδευαν το τετράγωνο,χρησιμοποιώντας πασάλους από ίνες φοίνικα [γνωστό για την ελαστικότητά του ]. Στο τέλος, γινόταν μια ειδική τελετή όπου ο Φαραώ θεμελίωνε την ανέγερση της πυραμίδας.

       Βρίσκοντας το Βορρά

    Έχτιζαν  έναν κυκλικό τοίχο , δημιουργώντας έτσι ένα τεχνητό ορίζοντα. Ο ιερέας ,που στεκόταν στο κέντρο , κατεύθυνε το βοηθό του να σημειώνει στον τοίχο την ακριβή θέση της εμφάνισης ενός άστρου.   Εξής βήματα :
  • Κρατώντας ένα κλαδί που στην κορυφή του κατέληγε σε διχάλα, ο ιερέας σημάδευε την ακριβή θέση  όπου ανέτειλε το άστρο .
  • Λίγες ώρες μετά, σημάδευε το σημείο όπου έδυε.
  • Στο μέσον των δύο σημείων βρισκόταν ο Βορράς .
       Χτίσιμο Πυραμίδας

     Πρώτα έχτιζαν το νεκρικό θάλαμο που άλλοτε βρισκόταν στο επίπεδο του εδάφους και άλλοτε κάτω από το έδαφος.
     Προτού ακόμα χτιστεί ο νεκρικός θάλαμος, τοποθετούσαν εκεί τη σαρκοφάγο του Φαραώ, επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να μπορέσουν να την περάσουν κατόπιν μέσα από τη δίοδο. Στη συνέχεια, τοποθετούσαν τους ορθογώνιους ογκόλιθους σε διαδοχικά επίπεδα. Τους ογκόλιθους τους έσερναν μέχρι το σημείο που ήθελαν , πάνω σε κεκλιμένα επίπεδα.
    Το διάδρομο που οδηγούσε από την είσοδο ως το νεκρικό θάλαμο τον έφτιαχναν από την αρχή .
   Η είσοδος του βρισκόταν συνήθως στη βόρεια πλευρά ,σε κάποιο σημείο πάνω από το έδαφος και ποτέ στη μέση του τείχους ,έτσι ώστε να είναι καλά κρυμμένη . Κι αυτό για να εμποδιστούν οι τυμβωρύχοι να κλέψουν μελλοντικά τους θησαυρούς από το βασιλικό τάφο.

Μέσα από τις εποχές αυτές πολλοί επωφελήθηκαν όπως τεχνίτες ,οι εργάτες ,οι ιερείς και οι γραφείς!
πηγή : βιβλίο 3 Περιπλάνηση "ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ"

κεκλιμένη πυραμίδα
κλιμακωτή πυραμίδα

Πυραμίδα Sukuh

Η Πυραμίδα του Χέοπα [2551-2528 π.Χ.]
Η οποία ονομαζόταν επίσης " Ο Χέοψ στον ορίζοντα",είναι η μεγαλύτερη που κατασκευάστηκε ποτέ.
Η βάση της είναι τετράγωνη με πλευρά μήκους 230 μέτρων.
Έχει κλίση 51 μοίρες και αρχίκα είχε ύψος 146 μέτρα.
Με θεωρητικούς υπολογισμούς έχει 2.300.000 ογκόλιθους ,βάρους περίπου 2,5 τόνων ο καθένας,
αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είχαν όλοι οι ογκόλιθοι τις ίδιες διαστάσεις.
πηγή πληροφοριών : Αρχαίοι Πολιτισμοί Νο 12 (deagostini Hellas)



πηγή εικόνων: google images

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου